Winteravond op 20 januari 2018: Natuur in Iran door Farnoosh Khodadadeh en Dirk Desmet. Locatie: Boshuis, Jachtweg 27 te Ravels. Begin 20u. Einde voorzien rond 22.00u. Omwille van logistieke redenen: meld je komst a.u.b. via fred.geysels@telenet.be
Farnoosh Khodadadeh en Dirk De Smet is een Iraans-Belgisch koppel dat meermaals natuurreizen heeft gemaakt in Iran. Mark Van Mierlo, een bestuurslid van onze afdeling, nam ook deel aan zo’n reis. Met een compilatie van deze reizen zullen ze je ervan overtuigen dat Iran een prachtig land is vol culturele schatten en een ongekende natuurlijke rijkdom.
In het noord-westen, in de “kattekop” van Iran, stonden Farnoosh en Dirk op oude lava velden van de Ararat vulkaan. Ze volgden de woeste Aras rivier richting de Kaspische zee, begeleid door de besneeuwde toppen van Azerbeidjan, rijdend doorheen grote gevarieerde landbouwgebieden. In het noorden bezochten ze het Alborzgebergte, met pieken van 3000 tot 5000 m. Aan de noordkant ervan tref je uitgestrekte bosgebieden die overgaan in het natte laagland van de Kapsiche zee. Aan de zuidkant begint het aride gebied dat het grootste deel van Iran inneemt. Het Turan nationaal park wordt door velen bezocht, vooral om Iran’s enige endemische vogel te zoeken, de Perzische Steppegaai. Maar ook wild schaap, wilde geit, wilde ezel kan je er probleemloos zien en met veel geluk kan je er luipaard en zelfs jachtluipaard observeren. Aan de Perzische golf, in het zuiden, is het klimaat tropisch warm en vochtig. Het wordt gekenmerkt door uitgestrekte slikgebieden en mangrovebossen, maar het binnenland is er kurkdroog. De grote verscheidenheid aan klimaatzones in Iran uit zich niet alleen in een rijke natuur maar ook in boeiende volkeren en cultuur.